
Van boerderij naar recreatiebedrijf
We krijgen regelmatig de vraag: hebben jullie hier ooit echt "geboerd"? Hoe zag het er vroeger uit? Het antwoord op deze vragen voert ons terug naar een rijke geschiedenis die begint in de 19e eeuw.
Tot 1872 stonden er twee boerderijen dicht bij elkaar op dit terrein. De eerste boerderij stond waar nu de havenkom ligt, vlakbij de receptie. Rond 1800 werd deze bewoond door de rooms-katholieke familie Osinga. De tweede boerderij, op de plek van het huidige gebouw, was in dezelfde periode het thuis van het echtpaar Hettinga, dat een protestants-christelijke achtergrond had. Na het overlijden van de heer Hettinga kwam de boerderij op naam van zijn weduwe, die hem later overdroeg aan hun schoonzoon.
Op 12 juli 1872 veranderde alles door een hevig onweer. De bliksem sloeg in de boerderij van Osinga en zette deze in lichterlaaie. De vlammen sloegen over naar de boerderij van Hettinga, waardoor beide volledig afbrandden. Na deze tragische brand werden de landerijen te huur aangeboden en enkele dagen later geveild, samen met het vee.

De Osinga-boerderij werd snel herbouwd, maar op een andere plek, waar nu de noordelijke ‘ronde’ parkeerplaats ligt. De tweede boerderij werd pas in 1881 herbouwd, en dit is de boerderij die er vandaag de dag nog staat. Dit gebouw vormt nu de basis van ons recreatiebedrijf.
De grote transformatie kwam in 1969. De laatste boer verkocht de boerderij, waarna deze werd omgetoverd tot een plek voor recreatie. De voormalige stallen werden omgebouwd tot appartementen en de hooizolder kreeg een nieuwe bestemming als ontspanningsruimte met een knusse open haard. Ook ging in datzelfde jaar de bootverhuur van start. Dit was het begin van de gastvrije bestemming die we nu met trots zijn.
De Osinga-boerderij werd uiteindelijk afgebroken, maar het schuurtje dat erachter stond bleef nog enkele jaren staan. Op oude foto’s van het terrein is dit nog te zien – een waardevol inkijkje in de geschiedenis van deze bijzondere plek.
Vandaag de dag koesteren we deze historie en delen we die graag met onze gasten. Terwijl we vooruitkijken naar de toekomst, blijven we verbonden met het rijke verleden dat De Koevoet zo uniek maakt.